Vrijwilligster Femke Beeloo-Planken (46)
“Mijn moeder is mijn grote voorbeeld”
Femke is getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze werkt drie dagen per week als gastouder in haar eigen gastouderopvang Huisje, Kindje, Beestje. Daarnaast is ze kinderboekenschrijfster. Haar boekje Omdat alle kindjes rechten hebben… is onderdeel van het kraamcadeau voor alle Haagse baby’s die geboren worden.
Hagenaar/Hagenees
Hoewel Femke een geboren en getogen Haagse is, noemt ze zichzelf met zichtbare trots een import Peenbuiker, dé bijnaam voor mensen uit Loosduinen, waar ze al sinds haar vierde woont.
Vrijwilligerswerk
Je belangeloos inzetten voor anderen is Femke met de paplepel ingegoten. Als je iemand kunt helpen dan doe je dat. Dit was het credo van zowel haar vader als moeder. Al op zeer jonge leeftijd ging Femke met moeder Schwanette mee naar al haar vrijwillige bezigheden. Daardoor was dit iets wat er gewoon bij hoorde. Vorig jaar kreeg haar moeder voor haar jarenlange belangloze inzet voor de wijk, de stadspeld uitgereikt door wethouder Bredemeijer. Niet lang daarna overleed haar moeder totaal onverwacht. Hierdoor werd pijnlijk duidelijk hoe sterk hun band was en hoe verweven hun levens waren, ook met het doen van vrijwilligerswerk.
Wijkberaard Houtwijk
Haar moeder was altijd een groot voorbeeld. Zelf vrijwilligerswerk doen was dan ook logisch. De eerste stappen deed Femke als 16-jarige. Ze had toen al een passie voor schrijven en maakte ze haar eerste stukjes voor de wijkkrant. Toen ze verkering had met haar man was ze betrokken bij de oprichting van het buurtpreventieteam.
Sinds negen jaar is ze actief betrokken bij Wijkberaad Houtwijk, waarvan de laatste zes jaar als secretaris. Het Wijkberaad is een hechte club mensen waarvan Femke één van de drijvende krachten is. Samen met ruim 150 vrijwilligers worden grote evenementen georganiseerd zoals het Loosduins Dickens en Montmartre Festival, het Springkussenfestival en Halloween. Afgelopen najaar werd ze hiervoor in het zonnetje gezet met de Zilveren Wichelroede. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan die vrijwilligers die zich hebben ingezet om Houtwijk mooier, groener, veiliger en socialer te maken.
Tijd en energie
Iedere woensdag is Femke te vinden in het clubgebouw van SV Houtwijk, waar het kantoor van het wijkberaad huist. ’s Ochtends is er de Dickens naaiclub en in de middags bereidt ze bijvoorbeeld vergaderingen voor. Sinds enkele maanden kunnen wijkbewoners er ‘s middag ook terecht bij het BuurtThuis, een laagdrempelige plek voor ontmoetingen.
Naast het strak indelen van haar tijd, zorgen alle mooie ontmoetingen en nieuwe verbindingen vooral voor het krijgen van energie in plaats van dat het haar energie kost. Hierdoor kan Femke dit allemaal doen naast al haar andere, drukke bezigheden.
Verbinder
De wijk beter maken door mensen met elkaar te verbinden. Dat is Femke op het lijf geschreven. Heel simpel door voorbijgangers te groeten op straat, om te kijken naar elkaar en het organiseren van acties. Voor komend jaar staan bijvoorbeeld de lieveheersbeestjestegels op de agenda. Deze tegels staan symbool tegen pesten, agressie en geweld. Directe aanleiding hiervoor is de moord door een 15-jarig meisje op snackbareigenaar Wei Chen, de man van een vriendin van haar. Bewustwording van zinloos geweld is iets waar Femke zich sindsdien ook onvermoeibaar voor inzet.