PAGE
 

Aanbevelingen

Caroline Ludwig, redacteur en eigenaar Tekstlab:
“Al meer dan veertien jaar werken Henriëtte en ik samen aan verschillende achtereenvolgende rubrieken. Als team: zij fotograaf, ik redacteur. Henriëtte laat in deze beelden de betreffende persoon steeds in zijn of haar omgeving zien. Menselijk, dichtbij, eerlijk en zonder opsmuk. Ze heeft een scherp oog voor sfeer en details. En dat resulteert in mooie, constante series. Daarnaast is Henriëtte heel prettig om mee te werken, ook niet onbelangrijk.”

Corinne Leopold, eindredacteur Stadskrant,  gemeente Den Haag:
“Henriette Guest fotografeert sinds 2006 regelmatig voor de Stadskrant van de gemeente Den Haag. Ze maakt mooie, menselijke foto’s en is een prettige fotograaf om mee samen te werken.”

Geraldina Metselaar, zelfstandig journalist:
“Sinds een aantal jaar werk ik samen met fotografe Henriëtte Guest. Regelmatig maken we reportages voor Straatnieuws Den Haag | Rotterdam en voor AD Haagsche Courant. In de hectiek van het maken van een verhaal is het fijn als een fotograaf daar het perfecte plaatje bij schiet. Het beeld moet kloppen bij de tekst en vice versa. Henriëtte voelt dat haarfijn aan, heeft geduld, een luisterend oor en gaat altijd voor het hoogst haalbare. Of het nu regent, waait, tussen duizenden mensen of in een sombere ruimte is. Wat ik misschien het allermooiste vind, is dat Henriëtte de mensen die gefotografeerd moeten worden op hun gemak kan stellen. Mede hierdoor ontstaan foto’s met echte mensen. Niet alleen de man in de straat, maar ook mensen die beroepsmatig veelvuldig worden gefotografeerd. Zoals burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb of de schrijfster Yvonne Keuls.”

Henk Zwijnenburg, eindredacteur Interne Communicatie ANWB:
“Al sinds de ANWB geen Audiovisuele Dienst meer in huis heeft, schakelen wij vanuit Concern Communicatie vaak Henriëtte Guest in. Naar volle tevredenheid. Dat zij een creatieve vakvrouw is, hoeft geen betoog – dat kun je zelf hier op de website zien. Maar als opdrachtgever heb ik ook altijd gehecht aan haar andere kwaliteiten: Henriëtte werkt snel, flexibel en klantgericht, ze denkt mee en is daarnaast ook gewoon een leuk mens om mee samen te werken.”

Nancy Olthoff, speechschrijver en auteur:
‘Henriette weet me als geen ander op de foto te zetten. Speels, eigenwijs, puur. Waar ik bij anderen weleens zo’n gemaakt ‘fotohoofd’ krijg, zie ik bij haar foto’s de echte Nancy. Toen ik mijn eigen bedrijf startte zocht ik naar een fotograaf die bij me past. Een lekker kordaat persoon, met bakken ervaring, mensenkennis en humor. Ik herinnerde me een foto van lang geleden, toen ik nog als speechschrijver op een ministerie werkte. Henriette had een geweldige foto gemaakt die op de cover van het personeelsblad verscheen.
De fotoshoot voor mijn website was zó’n succes, dat toen mijn uitgever vroeg welke fotograaf ik wilde voor de auteursfoto’s bij mijn debuutroman ik meteen het antwoord wist: Henriette Guest! Een andere opdracht, dit keer bij mij thuis in plaats van in de Paleistuin. Het is net alsof ze door mij heen kijkt en me neerzet zoals ik ben, zonder ingewikkeld gedoe of opsmuk. Precies zoals ik graag verhalen schrijf. Ik help mensen aan een goed verhaal; in feite is dat ook wat Henriette doet. Als ik over een tijdje nieuwe foto’s nodig heb weet ik waar ik moet zijn!’

Mira Feticu, schrijver en journalist:
“Met Henriette heb ik negen jaar lang gewerkt, bij het maandelijkse programma Literatuur Late Night in Den Haag. Soms zie ik haar ook buiten werktijd, downtown, op de fiets, met haar dochters. Ze kwam een keer bij mij thuis. Ook voor werk, om foto’s te nemen van het huis dat ik al een tijdje probeerde te verkopen. Ze wist precies hoe dicht de stoel bij de tafel moest staan en welke lamp aan moest blijven. Afgaand op haar foto’s kon je denken dat ik een villa te koop had in plaats van een huisje. Binnen een maand hadden we een koper, mede dankzij de foto’s van Henriette. Bij de maandelijkse show Literatuur Late Night was ze onmisbaar. Stel je voor: de show begint en het publiek volgt in stilte wat er op het podium gebeurt. Het interview met de schrijver. Bijna geen beweging in de zaal. Je ziet alleen de presentator en de schrijver. En ook… Henriette. Want Henriette mocht tijdens de show wat niemand mocht: overal lopen, achter en voor het podium, op haar knieën, om ‘het moment’ te vangen. In haar foto’s zie je vervolgens precies wat je zelf leuk vond aan de avond: dat Abdelkader Benali, vol enthousiasme voor de schrijver en diens boek, geen moment stil zat; dat Jeroen Vullings een vraag aan het stellen is waardoor je de essentie van de literatuur begrijpt; de achterwaartse hoofdbeweging van Hafid Bouazza; de blik van AL Snijders; de lach van Gustaaf Peek. Wanneer je na zo’n editie de foto’s bekeek, kreeg je meer dan beelden, je kreeg de sfeer terug, je eigen gedachten tijdens de show, de lach van het publiek.
Henriette werkt hard en is professioneel.
Ik nodig haar altijd uit bij mijn boekpresentaties en premières en ze komt altijd, ongeacht hoe druk ze het heeft. Maar ze heeft nog iets wat je niet op overal tegenkomt: ze is normaal. Zo aangenaam normaal! Na de fotosessie bij mij thuis hebben we samen feta en brood gegeten.
Henriette geeft mensen het gevoel dat je haar allang kent, dat je altijd met haar hebt gewerkt. Niet alleen maakt Henriette prachtige foto’s, maar je kunt op ook haar vertrouwen.”

Monique Westenbroek-Koster, redactie VNG Magazine:
Henriëtte Guest levert al vele jaren foto’s voor VNG Magazine, tijdschrift van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wij kennen haar als een professionele, flexibele en creatieve fotograaf die altijd meedenkt met de opdrachtgever en nakomt wat is afgesproken. Daarnaast is Henriëtte prettig in de omgang waardoor de samenwerking altijd naar tevredenheid verloopt.”

Peter Behagel, coördinator Zebra Wijktijgers Kinderpersbureaus:
“In 2013 heb ik Henriëtte gevraagd voor het geven van workshops Wijktijgers fotojournalistiek aan leerlingen uit het basisonderwijs. Samen met de leerlingen wordt tijdens de workshops gewerkt aan magazine als eindproduct uiteraard voorzien van foto’s, verslagen van interviews en werkbezoeken.
Henriëtte reageerde enthousiast op mijn vraag maar gaf ook duidelijk aan dat zij geen kennis/ervaring heeft met het lesgeven aan leerlingen uit het basisonderwijs. In één adem vroeg ze mij meteen naar de mogelijkheden om op het gebied van lesgeven training en of begeleiding te krijgen. Daarin kon ik gelukkig voorzien en haar daarmee de beginselen van het lesgeven aan te reiken.
Nu ruim twee jaar verder is de samenwerking nog steeds gaande en geeft Henriëtte vol enthousiasme workshops fotojournalistiek op diverse basisscholen in Den Haag. De onderwerpen en foto’s, die zij samen met de leerlingen in de magazines neerzet, blijven verrassen. Zij neemt geen genoegen met minder en weet zichzelf met ieder nieuw magazine weer te overtreffen. Dit uiteraard tot volle tevredenheid van de leerlingen, onderwijsinstellingen en ondergetekende.
Kortom een vakvrouw, die nauwgezet werkt en daarbij met enthousiasme haar grenzen verkent en waar mogelijk verlegt.”

Peter Magnée, eindredacteur CNV Connectief (o.a. Schooljournaal en MijnVakbond):
‘Henriëtte was 10 jaar (2010-2019) de vaste coverfotograaf van onderwijsmagazine Schooljournaal van CNV Onderwijs. Haar stijl: warm (het licht, de kleuren), toegankelijk (het lijkt zo eenvoudig,) en speels (personen gevangen in het moment) heeft het blad op ruim 160 covers een eigen gezicht gegeven. Anders gezegd, haar coverfoto’s herkende je onmiddellijk tussen die van haar collega-fotografen.
We maakten het Henriëtte bepaald niet makkelijk. Eerst moest ze rekening houden met een informatieflapje met items dat verticaal half over de cover viel, waardoor een deel van de foto niet direct zichtbaar was. Na een restyling stond er linksboven een flink vignet van het blad, waar ze om heen moest fotograferen.
Henriëtte zag en ziet – ze wordt nog steeds gevraagd voor covers van Schooljournaal en andere foto’s in het blad -, deze hindernissen als een uitdaging en levert iedere keer weer waar voor haar geld met foto’s waar ze de voorbereidingen zelf voor treft. Daarbij is ze enthousiast, altijd bereikbaar en stipt op tijd.’
Henriëtte maakt sinds 2016 ook foto’s en soms een cover voor MijnVakbond. Een kwartaalblad met een editie voor CNV Overheid & Publieke Diensten en een editie voor CNV Zorg & Welzijn.’

Robert-Jan Rueb, producer/directeur R.G. Ruijs Stichting:
“Als oud-hoofdredacteur van het uitgaansblad DOEN kwam ik voor het eerst in contact met Henriëtte, en het klikte meteen. Want klikken was toen nog iets wat fotografen deden. Al snel bleek hoe ongelooflijk inzetbaar Henriëtte was. Je hoefde maar te bellen en de foto lag al op je bureau. Door de jaren heen ontwikkelden Henriëtte en ik zich als parallelle universums. Ik werd hoofdredacteur van Haags Straatnieuws en zij werd daar ‘huisfotograaf’; ik stortte me in de evenementenorganisatie en zij legde deze evenementen vast. Kortom: Henriëtte is als fotografe altijd dicht in mijn buurt geweest en dat kan alleen maar betekenen dat haar werk precies paste in het doel dat ik voor ogen had. En dat doet het nog steeds. En het gekke is dat ik haar in al die jaren nooit heb hoeven uitleggen wat de bedoeling was. Het klikte, zoals een fotograaf betaamt.”

Therese M. Flemminks, freelance communicatieadviseur en tekstschrijver:
“Al sinds 1997 werk ik met heel veel plezier samen met Henriëtte Guest. Ik leerde haar kennen toen ik hoofdredacteur was van Haags Straatnieuws, de Haagse dak- en thuislozenkrant. Henriëtte kon ik altijd met een gerust hart naar de meest lastige en soms zelfs ronduit vage opdrachten sturen. Ze had maar weinig woorden nodig, niets was haar te gek, regelde moeiteloos zelf de nodige afspraken en leverde ook altijd weer ruim voor de deadline boeiend en passend beeldmateriaal. Al snel bombardeerde ik haar dan ook als mijn ‘stamfotograaf’. Ook na mijn tijd bij Haags Straatnieuws heb ik zeer regelmatig met Henriëtte samengewerkt. Of het nu een fotoserie van de nieuwe directie van Ziggo betreft (waar ik tot 2011 als perswoordvoerder werkzaam was) of zoals recentelijk een prachtige beeldreportage in opdracht voor Sophia Revalidatie tijdens de benefietavond in het Paard voor de Haagse Nachtburgemeester René Bom: Henriëtte levert gewoon altijd aantrekkelijke foto’s. Ik beveel Henriëtte dan ook van harte aan als creatieve, meedenkende, geduldige en uiterst betrouwbare fotograaf!”

Yvonne Jansen, coördinator, eindredacteur en tekstschrijver:

Samen met Henriëtte Guest en andere zelfstandige professionals heb ik in 2020 een dik magazine gemaakt voor uitgeverij Sijthoff, met de titel JONG & Ambtenaar. Ik kan niet anders zeggen dan: dat was plezierig samenwerken! Aan een half woord heeft Henriëtte genoeg; tegelijk staat ze ook open voor andermans ideeën. Ook is ze flexibel.
Voor J&A maakte ze in 2020, ondanks de fysieke beperkingen van de coronacrisis, 35 speelse en levendige portretten. Niet alleen ik was daar als bladmanager verguld mee, ook de opdrachtgever was te spreken over het resultaat. En, niet te vergeten: de geportretteerden spraken vol lof over hun ontspannen fotoshoots. Ik hoop dat we dit jaar weer iets moois mogen maken samen!