PAGE
 

Aanbevelingen

Corinne Leopold, eindredacteur van de Stadskrant,  gemeente Den Haag:
“Henriette Guest fotografeert sinds 2006 regelmatig voor de Stadskrant van de gemeente Den Haag. Ze maakt mooie, menselijke foto’s en is een prettige fotograaf om mee samen te werken.”

Caroline Ludwig, redacteur en eigenaar Tekstlab:
“Al meer dan veertien jaar werken Henriëtte en ik samen aan verschillende achtereenvolgende rubrieken. Als team: zij fotograaf, ik redacteur. Henriëtte laat in deze beelden de betreffende persoon steeds in zijn of haar omgeving zien. Menselijk, dichtbij, eerlijk en zonder opsmuk. Ze heeft een scherp oog voor sfeer en details. En dat resulteert in mooie, constante series. Daarnaast is Henriëtte heel prettig om mee te werken, ook niet onbelangrijk.”

Mira Feticu, producent Literatuur Late Night:LLN klein
Met Henriette werk ik al zes jaar lang, meer dan de helft van mijn leven in Nederland. Soms zie ik haar ook buiten werktijd, downtown, op de fiets, met haar dochters. Ze kwam een keer bij mij thuis. Ook voor werk, om foto’s te nemen van het huis dat ik al een tijdje probeerde te verkopen. Ze wist precies hoe dicht de stoel bij de tafel moest staan en welke lamp aan moest blijven. Afgaand op haar foto’s kon je denken dat ik een villa te koop had in plaats van een huisje. Binnen een maand hadden we een koper, mede dankzij de foto’s van Henriette. Bij de maandelijkse show Literatuur Late Night is ze onmisbaar. Stel je voor: de show begint en het publiek volgt in stilte wat er op het podium gebeurt. Het interview met de schrijver. Bijna geen beweging in de zaal. Je ziet alleen de presentator en de schrijver. En ook… Henriette. Want Henriette mag tijdens de show wat niemand mag: overal lopen, achter en voor het podium, op haar knieën, om ‘het moment’ te vangen. In haar foto’s zie je precies wat je zelf leuk vond aan de avond: dat Abdelkader Benali, vol enthousiasme voor de schrijver en diens boek, geen moment stil zit; dat Jeroen Vullings een vraag aan het stellen is waardoor je de essentie van de literatuur zult begrijpen; de achterwaartse hoofdbeweging Hafid Bouazza; de blik van AL Snijders; de lach van Gustaaf Peek. Als je na de editie de foto’s bekijkt, krijg je meer dan beelden, je krijgt de sfeer terug, je eigen gedachten tijdens de show, de lach van het publiek. Henriette werkt hard en professioneel. Maar ze heeft nog iets wat je niet op overal tegenkomt: ze is normaal. Zo aangenaam normaal! Na de fotosessie bij mij thuis hebben we samen feta en brood gegeten. Ik kreeg het vreemde gevoel dat ik haar al heel lang kende, veel langer dan de helft van mijn leven in Nederland!

Monique Westenbroek-Koster, redactie VNG Magazine:
Henriëtte Guest levert al vele jaren foto’s voor VNG Magazine, tijdschrift van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Wij kennen haar als een professionele, flexibele en creatieve fotograaf die altijd meedenkt met de opdrachtgever en nakomt wat is afgesproken. Daarnaast is Henriëtte prettig in de omgang waardoor de samenwerking altijd naar tevredenheid verloopt.”

Peter Behagel, coördinator Zebra Wijktijgers Kinderpersbureaus:Zebra logo
“In 2013 heb ik Henriëtte gevraagd voor het geven van workshops Wijktijgers fotojournalistiek aan leerlingen uit het basisonderwijs. Samen met de leerlingen wordt tijdens de workshops gewerkt aan magazine als eindproduct uiteraard voorzien van foto’s, verslagen van interviews en werkbezoeken.
Henriëtte reageerde enthousiast op mijn vraag maar gaf ook duidelijk aan dat zij geen kennis/ervaring heeft met het lesgeven aan leerlingen uit het basisonderwijs. In één adem vroeg ze mij meteen naar de mogelijkheden om op het gebied van lesgeven training en of begeleiding te krijgen. Daarin kon ik gelukkig voorzien en haar daarmee de beginselen van het lesgeven aan te reiken.
Nu ruim twee jaar verder is de samenwerking nog steeds gaande en geeft Henriëtte vol enthousiasme workshops fotojournalistiek op diverse basisscholen in Den Haag. De onderwerpen en foto’s, die zij samen met de leerlingen in de magazines neerzet, blijven verrassen. Zij neemt geen genoegen met minder en weet zichzelf met ieder nieuw magazine weer te overtreffen. Dit uiteraard tot volle tevredenheid van de leerlingen, onderwijsinstellingen en ondergetekende.
Kortom een vakvrouw, die nauwgezet werkt en daarbij met enthousiasme haar grenzen verkent en waar mogelijk verlegt.”

Peter Magnée, eindredacteur Schooljournaal, CNV Onderwijs:
“Henriëtte is inmiddels niet meer weg te denken als coverfotograaf van Schooljournaal. Haar stijl, warm (het licht, de kleuren), toegankelijk (het lijkt zo eenvoudig,) en speels (personen gevangen in het moment) heeft het blad op meer dan 80 covers een eigen gezicht gegeven. Anders gezegd, haar coverfoto’s herken je onmiddellijk tussen die van haar collega-fotografen.
We maken het Henriëtte bepaald niet makkelijk. Moest ze tot 1 januari rekening houden met een informatieflapje met coveritems dat verticaal half over de cover viel – waardoor een deel van de foto niet direct zichtbaar was -, nu moet ze sinds een restyling linksboven rekening houden met een flink vignet van het blad, waar ze om heen moet fotograferen.
Henriëtte ziet deze hindernissen als een uitdaging en levert iedere twee weken weer waar voor haar geld met foto’s waar ze de voorbereidingen zelf voor treft. Daarbij is ze enthousiast, altijd bereikbaar en stipt op tijd.”

Robert-Jan Rueb:
“Als oud-hoofdredacteur van het uitgaansblad DOEN kwam ik voor het eerst in contact met Henriëtte, en het klikte meteen. Want klikken was toen nog iets wat fotografen deden. Al snel bleek hoe ongelooflijk inzetbaar Henriëtte was. Je hoefde maar te bellen en de foto lag al op je bureau. Door de jaren heen ontwikkelden Henriëtte en ik zich als parallelle universums. Ik werd hoofdredacteur van Haags Straatnieuws en zij werd daar ‘huisfotograaf’; ik stortte me in de evenementenorganisatie en zij legde deze evenementen vast. Kortom: Henriëtte is als fotografe altijd dicht in mijn buurt geweest en dat kan alleen maar betekenen dat haar werk precies paste in het doel dat ik voor ogen had. En dat doet het nog steeds. En het gekke is dat ik haar in al die jaren nooit heb hoeven uitleggen wat de bedoeling was. Het klikte, zoals een fotograaf betaamt.”

Therese M. Flemminks, freelance communicatieadviseur en tekstschrijver:TMF logo klein
“Al sinds 1997 werk ik met heel veel plezier samen met Henriëtte Guest. Ik leerde haar kennen toen ik hoofdredacteur was van Haags Straatnieuws, de Haagse dak- en thuislozenkrant. Henriëtte kon ik altijd met een gerust hart naar de meest lastige en soms zelfs ronduit vage opdrachten sturen. Ze had maar weinig woorden nodig, niets was haar te gek, regelde moeiteloos zelf de nodige afspraken en leverde ook altijd weer ruim voor de deadline boeiend en passend beeldmateriaal. Al snel bombardeerde ik haar dan ook als mijn ‘stamfotograaf’. Ook na mijn tijd bij Haags Straatnieuws heb ik zeer regelmatig met Henriëtte samengewerkt. Of het nu een fotoserie van de nieuwe directie van Ziggo betreft (waar ik tot 2011 als perswoordvoerder werkzaam was) of zoals recentelijk een prachtige beeldreportage in opdracht voor Sophia Revalidatie tijdens de benefietavond in het Paard voor de Haagse Nachtburgemeester René Bom: Henriëtte levert gewoon altijd aantrekkelijke foto’s. Ik beveel Henriëtte dan ook van harte aan als creatieve, meedenkende, geduldige en uiterst betrouwbare fotograaf!”